Acum câteva zile al nostru Prim Ministru, Victor Ponta, probabil luat de val în campania electorală în care se află, a spus răspicat că angajamentul lui este să facă pentru a doua oară marea unire a României.
Din păcate aceste afirmații nu vin în cel mai fericit moment și nu cu mult timp în urmă chiar președintele Traian Băsescu făcea niște afirmații similare. Nu cred că este momentul să ne batem cu pumnii în piept că putem să mișcăm munții din loc atâta timp cât nu suntem în stare să urnim un pietroi.
Reacția Moscovei a fost promptă, considerând ca fiind "iresponsabile" și "inacceptabile" declarațiile premierului privind eventualitatea unirii Republicii Moldova cu România. Nici nu ar trebui să ne așteptăm la altfel de reacții din partea rușilor.
Interesant este totuși că după această reacție a Moscovei, Victor Ponta a revenit astăzi asupra declarației și a precizat că de fapt se referă la unirea României cu Republica Moldova în UE, adică indirect prin aderarea celei din urmă la Uniunea Europeană. E clar că acesta este un pas înapoi care ar fi putut fi evitat dacă declarațiile premierului erau mai responsabile.
Dorința mea, probabil ca a multor români, este într-adevăr ca această unire să se înfăptuiască în viitorul apropiat, dar acest lucru nu este posibil în 4-5 ani cum afirma premierul. Nu sunt convins că acesta crede cu adevărat în această unire, mai degrabă a vrut să crească în ochii viitorilor alegători. Totuși cred că ar trebui să învățăm să ne facem planuri pe termen lung și să ne ținem pe cât posibil gura atunci când trebuie.
Tensiunile în regiune sunt destul de mari. Războiul din Ucraina e pe cale să facă victime și din rândul românilor dacă puterea de la Kiev reușește să mobilizeze tinerii din Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Asta ar trebui să îngrijoreze și puterea de la București, mai ales că acestor români le-a fost suprimat orice drept în ultimii 25 de ani. Totodată presiune se pune și pe Transnistria unde se pare că Putin are intenția să ajungă prin războiul dus în Ucraina. Aceștia sunt români care au nevoie de sprijinul nostru.
Mâine are loc referendumul scoțienilor pentru ieșirea din Marea Britanie. Nu cred că este o simplă coincidență faptul că această posibilă separare se petrece în aceeași perioadă cu tensiunile din Europa de Est. Implicarea Rusiei este foarte posibilă și este cert că dacă Scoția se va rupe din Marea Britanie se va crea o undă de șoc în Europa. Astfel, regiuni cum ar fi Catalonia, Țara Bascilor, Veneția și de ce nu Ținutul Secuiesc și-ar putea cere independența.
Toată această destrămare ar duce cu siguranță la slăbirea puterii Europei și implicit a NATO care și așa este o alianță încă netestată. Beneficiarul direct al acestei slăbiciuni ar fi bineînțeles tot Rusia, care ar avea prilejul să mai anexeze și alte regiuni din fostele țări membre ale URSS.
Acestea și multe altele sunt motivele pentru care ar fi bine să fim precauți în declarații, să fim uniți și pe cât posibil să ne apărăm granițele actuale ale țării. Iar dacă în viitor o a doua mare unire ar fi posibilă trebuie să acționăm responsabil.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu