joi, 11 septembrie 2014

Doctrine politice - Dreapta și stânga în politică




Pentru că la noi în România aproape că nu ne mai dăm seama care din partide sunt de stânga și care de dreapta, iar politicienii trec cu o foarte mare ușurință de la un partid la altul, am decis să prezint pe scurt, dar cât mai clar, diferențele dintre cele două doctrine, stânga și dreapta.

Încep cu principiile acestora, așa cum le-a prezentat Vernon Bogdanor în "The Blackwell Encyclopaedia of Political Institutions":

- Stânga politică cuprinde de obicei credința în perfectibilitatea progresivă a oamenilor, în posibilitatea de a face omul și societatea mai buni prin influența politică; o atitudine favorabilă față de schimbare și inovație; preocuparea pentru maximizarea libertăților civile, pentru egalitatea în problemele politice și susținerea suveranității poporului; preocuparea pentru fraternitate și pentru internaționalism; afirmarea superiorității rațiunii și științei asupra tradiției și dogmei religioase. Din punct de vedere economic stânga urmărește interesele muncitorului industrial și țăranului, susține intervenția statului în mecanismul pieței, alături de protecția socială pentru dezavantajați.

- Dreapta politică este mai sceptică în legătură cu posibilitatea îmbunătățirii naturii umane prin influența politică; e atașată menținerii ordinii sociale, politice și morale; vede anumite virtuți în inegalitatea socială și economică și tinde să susțină naționalismul; apelează deseori la credințe și sentimente non-raționale, incluzând cele religioase, și afirmă moralitatea tradițională a familiei. Din punct de vedere economic, dreapta crede în libertatea de alegere în sfera economică și favorizează o economie de piață liberă, cu o minimă intervenție a statului; are rezerve față de sistemele de securitate socială organizate de stat.

Trebuie subliniat faptul că deși ideologic ambele doctrine urmăresc binele societății, istoria ne-a învățat că extremismul poate duce la devieri grave și avem ca exemplu comunismul lui Stalin (de extremă stânga) și nazismul lui Hitler (de extremă dreapta). Cu toate că în ultimele decenii s-au atenuat confruntările dintre cele doua ideologii și implicit diferențele dintre dreapta și stânga s-au micșorat, în prezent în Europa și nu numai sunt din nou încurajate partidele extremiste. Acest lucru este foarte grav deoarece oricând istoria se poate repeta.

Chiar dacă e greu de crezut, cea mai veche ideologie contemporană, liberalismul, a reprezentat inițial stânga politică, definindu-se inițial în opoziție cu tradiționalismul conservator. Motivul pentru care a migrat către dreapta a fost opoziția acestuia față de partidele socialiste. Cu toate acestea, liberalismul poate fi considerat de dreapta mai mult din punct de vedere economic, pentru că din punct de vedere politic el continuă să susțină ideea de libertate și drepturile omului.

Socialismul democratic a început în zona stângii, dar comunismul dictatorial l-a catalogat ca fiind de dreapta. În prezent acesta reprezintă principalul exponent al orientării de stânga, alături de ecologism și comunism (cu o ideologie reînnoită).

Există totuși și un centru și acesta este reprezentat de partidele creștin-democrate, care îmbină ideile creștine despre justiția economică și socială cu cele conservatoare favorabile valorilor și instituțiilor tradiționale, precum și cu cele liberale privitoare la democrația politică, susținând intervenționismul economic și politicile sociale.

Acum, dacă încercăm să comparăm aceste principii de mai sus cu ce se întâmplă în politica românească, ne dăm seama că nici social democrații nu reprezintă cu adevărat stânga și nici liberalii nu reprezintă tocmai dreapta. De restul partidelor nici nu are sens să discutăm pentru că nu au absolut nicio ideologie. Din păcate țelul principal al fiecărui partid este să ajungă la putere și să conducă pentru propriul interes și nu pentru cel al României.

Poate dacă cei aleși ar încerca măcar să înțeleagă ideologia propriilor partide, indiferent de culoarea politică, atunci i-ar mustra cât de cât conștiința și ar conduce mai corect această țară. Nu cred că se va întâmpla prea curând acest lucru și de aceea cred că cel mai bine ar fi ca noi, cei care îi așezăm pe acele fotolii confortabile prin votul nostru, să ne străduim să facem alegerea cea mai bună.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu