Pentru cei care își desfășoară activitatea ca PFA și care nu plătesc un contabil ca să se ocupe de tot ce înseamnă contabilitate și birocrație, anul acesta a aparut o nouă provocare în ceea ce privește declarația 392 (A sau B).
Spre deosebire de anii precedenți, când se folosea un program foarte învechit pentru completarea acestei declarații, anul acesta cei de la ANAF ne-au pus la dispoziție un nou soft, care de fapt este un PDF inteligent. Mare atenție că acest PDF poate fi accesat cu siguranță doar din Internet Explorer. Din alte browsere este foarte posibil să vă apară mesajul următor:
Eu recomand să se salveze fișierul mai întâi pe calculatorul personal și abia apoi să se editeze cu datele corespunzătoare. Puteți face acest lucru accesând următorul link: Program pentru completarea Declarației 392 A/B. Click dreapta pe "soft A" și selectați "Save link as…".
Completarea acestui formular este relativ simplă. Selectați modelul declarației (A sau B), după care completați câmpurile cu datele de identificare și cu informațiile solicitate. Când toate câmpurile sunt completate trebuie să apăsați butonul "VALIDARE". Dacă totul este completat corect, butonul "VALIDARE" va deveni "DEBLOCARE". Asta înseamnă că ați completat conform cerințelor și că documentul este protejat pentru a nu fi editat din greșală. De asemenea un fișier XML a fost generat în interiorul documentului. Acum trebuie să salvați PDF-ul.
Marea încercare este predarea declarației la ANAF. Problema e că inspectorii nu au fost informați din timp ce ar trebui să primească și mulți dintre ei știu că această declarație trebuie să conțină un cod de bare. Așa era până acum, dar acest PDF nu mai are codul de bare. Din acest motiv este necesar să ne prezentăm la ANAF cu declarația în dublu exemplar pe hârtie, ștampilată și semnată și în format electronic pe CD.
Ar fi bine, pentru a evita un nou drum la ANAF, să puneți pe CD fișierul PDF și fișierul XML generat de acesta. Pentru a obține fișierul XML trebuie ca în PDF, din bara de instrumente verticală (stânga), să accesați butonul "agrafă", ca în imaginea de mai jos:
Selectați fișierul "D392.xml" și click pe butonul de salvare încercuit din imagine. Inscripționați pe un CD cele două fișiere și mergeți la inspectorul dumneavoastră de la ANAF pentru a depune declarația.
Există de asemenea și varianta predării declarației online pentru cei care au o semnătură digitală, doar că aceștia cel mai probabil au un contabil care se ocupă de tot.
Mult succes!
P.S.1: Declarația 392 trebuie depusă până cel târziu în 25 februarie.
P.S.2: Pentru cei care cred ca am scris acest articol cam târziu pot sa le spun că cei de la ANAF încă modifcă PDF-ul inteligent (ultima actualizare: 19.02.2015). Așa că ne putem aștepta la noi versiuni ale softului.
P.S.3: Am scris acest articol pentru a-i ajuta pe cei care nu știu sub ce formă trebuie depusă această declarație (eu am fost unul dintre ei).