vineri, 30 septembrie 2016

Let's do it, Berevoești!


Sâmbăta trecută a fost declarată "Ziua de Curățenie Națională" de către "Let's Do It, Romania!" și au avut loc acțiuni de colectare a deșeurilor în toată România. Mă bucur foarte mult pentru că am reușit să ne mobilizăm și în Berevoești și să facem curățenie pe albia râului Bratia.

Totul a început pe la finalul lunii iulie când cineva a distribuit pe Facebook un articol în care se anunța organizarea Zilei de Curățenie Națională pe 24 septembrie 2016. M-am gândit că ar fi un moment oportun pentru a mă implica și pentru a face ceva în comuna mea natală.

Zis și făcut. Am început să fac planuri cum ar trebui să acționez pentru a organiza cât mai bine această acțiune, mi-am făcut cunoscută întenția pe grupul de Facebook pe care l-am creat cu vreo săptămână înainte, ca o reacție a celor întâmplate în ultima perioadă în Berevoești și am trecut la treabă.

Am reușit să contactez reprezentanții "Let's Do It, Romania!" și am primit promisiuni că mă vor sprijini pentru organizarea acțiunii, după care a urmat o adresă oficială către Primăria Berevoești pentru a solicita susținerea și implicarea în acțiune. După o întâlnire cu domnul primar am primit un răspuns pozitiv (dar cam timid în primă fază) și am început să fiu tot mai încrezător în reușita acțiunii.

Recunosc că m-am lovit de niște ziduri incredibile venite pe căi neoficiale. În timp ce eu încercam să fac dovada că interesul acestei acțiuni este acela de a ecologiza zona și de a responsabiliza cetățenii, auzeam informații precum că aș urmări interesele politice ale unor persoane din opoziția locală sau chiar ale actualului primar. 

Am auzit reacții de genul: "Dar ce, le fac eu curățenie?". M-am întrebat cui ar face un cetățean al unei localități curățenie pe albia râului care străbate localitatea?! Văd un singur răspuns: lui însuși.

Trecând peste toate astea, am simțit tot mai mult susținerea și implicarea primăriei pentru a organiza acțiunea și asta m-a bucurat. Am colaborat foarte bine cu domnul viceprimar care a fost responsabilul din partea primăriei și am primit confirmarea din partea școlii "Mihai Tican Rumano" că ne va sprijini cu elevii din localitate.

Cu o săptămână înainte de acțiune am primit din partea "Let's Do It, Romania!" 168 de perechi de mânuși și 350 de saci de gunoi de 90 litri.

În 24 septembrie 2016 au fost prezenti peste 100 de voluntari și persoane care primesc ajutor social de la primărie și am reușit să umplem cei 350 de saci cu deșeuri colectate de pe albia râului Bratia.

Acțiunea a fost un succes și trebuie să mulțumesc în primul rând elevilor comunei Berevoești pentru hărnicia de care au dat dovadă, domnilor profesori prezenți la acțiune și nu în ultimul rând reprezentanților Primăriei Berevoești care au susținut evenimentul.

Și în final, pentru că orice critică este constructivă, trebuie să atrag atenția tuturor, nu numai cetățenilor Berevoeștiului, că ar trebui să fim mai responsabili cu gunoiul pe care îl facem și că măcar atunci când se organizează astfel de acțiuni să participăm într-un număr cât mai mare, în primul rând, pentru a ne respecta noi ca oameni.

sâmbătă, 27 august 2016

Cazul sclavilor din Berevoești


Acum o lună și ceva comuna mea natală, Berevoești, a apărut din nou în ochii opiniei publice prin cazurile de sclavie descoperite în satul Gămăcești. Nu se mai auzise mai nimic de Berevoești de la arderea dosarelor securității și trebuia să se continue renumele rușinos al localității.

Cum timp prea mult nu am ca să scriu pe blog, atunci am scris pe Facebook următoarea postare: 


Era un îndemn la a lua atitudine. Simțeam nevoia de solidaritate cu cei care au suferit acolo și de a pedepsi responsabilii. Mă durea foarte mult faptul că pe toate posturile de știri se discuta cazul Berevoești și că în mare parte știrile erau adevărate. Însă s-a spus că în Berevoești toți localnicii știau despre cazurile de sclavie descoperite, dar că nu au spus nimic. Este complet fals! Era imposibil ca într-o localitate de peste 3000 de locuitori și cu o suprafață de peste 10000 hectare toți cetățenii să fi știut de acest caz. Cu siguranță au fost persoane care știau și au ascuns acest lucru. 

Încă aștept rezolvarea cazului de către justiție și să cunoaștem responsabilii. Până atunci însă, nu se mai aude mai nimic de Berevoești și poate că e mai bine așa.