luni, 17 noiembrie 2014

Cum verifici dacă figurezi ca asigurat la CNAS




În vara acestui an am avut neplăcuta surpriză să constat că, deși îmi plăteam taxele către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), nu figuram ca asigurat. 

Problema a apărut pentru că din toamna anului 2012 nu mai sunt angajat, ci lucrez în regim de PFA. Tot în 2012, dar prin iulie, toți cei care desfășoară activități independente trebuie să plătească contribuțiile pentru asigurări de sănătate la ANAF, și nu direct la CJAS (Casa Județeană de Asigurări de Sănătate). Eu, ca un cetățean de bună-credință, am mers la sediul CJAS pentru a-i întreba dacă trebuie să depun ceva acte la ei, dar răspunsul a fost sec, că nu mai trebuie decât să plătesc taxele în contul ANAF precizat.

Ei bine, se pare că nu a fost atât de simplu. Anul acesta, în iunie, am aflat că nu sunt asigurat și a trebuit să stau la coada de la CJAS vreo două ore pentru a prezenta dovezile plăților către ANAF. Motivul acestei probleme este bineînțeles proasta comunicare între cele două instituții ale statului. Norocul meu a fost că în tot acest timp cât nu apăream ca asigurat nu m-am îmbolnăvit și că nu am avut nevoie de investigații sau intervenții medicale.

Ce vreau să spun, pentru cei care încă nu știu, este că CNAS pune la dispoziția oricărui cetățean român o platformă online cu ajutorul căreia acesta poate verifica dacă figurează sau nu ca asigurat. Această platformă poate fi accesată la adresa: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html. Trebuie doar să introduceți CNP-ul și numărul de verificare din poza atașată.

Vă recomand să verificați chiar dacă lucrați ca angajat, deoarece cunosc persoane care au descoperit că nu li s-au plătit taxele către CNAS de către angajator.

Patriot de România



După cum probabil deja ați observat, am schimbat numele blogului. Chiar dacă pare să aibă legătură cu alegerile de ieri, vă asigur că nu are.

Deși pare ciudat să o spun acum, "Patriot de România" trebuia să se numească încă de la început, dar cred că nu am avut curajul să îl numesc așa. Acest nume mi-a trecut prin cap încă de la început, l-am pus în fruntea listei de posibile nume și a rămas acolo până astăzi.

Am schimbat numele blogului din două motive clare. Primul este că nu sunt o vedetă și nici nu am intenția să ajung una, ceea ce explică faptul că numele vechi care era format din numele meu a fost o lipsă de inspirație și curaj. Cel de-al doilea motiv este că puținii cititori ai articolelor mele mi-au spus sau mi-au dat de înțeles că sunt un patriot cam exagerat. Probabil că așa și este și asta a dus la această modificare a blogului.

Tema și obiectivele blogului rămân aceleași, deși încă nu am confirmat implicarea mea concretă pentru ceea ce înseamnă o Românie mai bună. Deocamdată articolele au avut doar o formă de protest, dar în fiecare din ele am încercat să aduc cât mai multă informație pentru cei care le citesc. Ideea principală este că trebuie să ne cunoaștem drepturile în societate și să luptăm pentru ele.

duminică, 16 noiembrie 2014

O zi mare pentru România


                    (sursa: www.voceatransilvaniei.ro)

Astăzi, 16 noiembrie 2014, este o zi mare, chiar foarte mare, pentru România. Astăzi românii au votat pentru viitorul președinte.

După 25 de ani de o așa-zisă democrație se pare că, încet, încet, românii au învățat că trebuie să își spună părerea atunci când li se dă ocazia. Nu știu cine va fi noul președinte, dar știu că astăzi românii și-au câștigat respectul. O prezență la vot de puțin peste 60% poate pentru alte popoare nu înseamnă mult, dar pentru noi, românii, cu siguranță este un pas uriaș către o democrație adevărată. Spun asta pentru că cel puțin în ultimii 14 ani am trecut de la speranță la deziluzie și iar la speranță și iar la deziluzie. Fie că a fost vorba de Iliescu și Năstase, mai apoi de Băsescu și Tăriceanu, iar acum vreo doi ani de marele USL format de Ponta și Antonescu, românii au fost tot mai dezamăgiți de către clasa politică. Deși la un moment dat prezența la vot a scăzut considerabil, mai ales dacă ne raportăm la alegerile de la începutul anilor '90, acum a crescut din nou și asta nu înseamnă decât că românii înțeleg ce înseamnă democrația. Românii înțeleg că trebuie să lupte pentru viitorul lor.

Da, românii au înțeles, dar oare politicienii au făcut-o? Eu sper că da. Se pare că primele exit-poll-uri sunt ca și cum n-ar exista, două îl dau câștigător pe Ponta, alte două pe Iohannis și unul dă un scor sec de 50%-50%. Așa că încă nu știm nici măcar cu aproximație cine are șanse mai mari. Este foarte interesant cum a recuperat Iohannis zece procente în doar 14 zile, mai ales când nu poate fi bănuit că a controlat votul (la noi în România e o practică mai veche, dar acum PSD-ul a organizat alegerile).

Bun, și atunci ce ar trebui să fi înțeles cei doi domni care aspiră la fotoliul de la Cotroceni? Pe de-o parte lui Victor Ponta ar trebui să-i fie clar că trebuie să ne respecte. Acum încă e Prim-Ministru și are țara pe mână. Fie că va ajunge Președinte, fie că va rămâne la palatul Victoria, el trebuie să știe că este acolo pentru a servi interesul românilor. Acum parcă mai mult ca niciodată spiritele sunt încinse și dacă el și baronii PSD vor continua să-și urmărească propriile interese este posibil să se ajungă la proteste importante în stradă și chiar la lucruri mai grave, Doamne ferește.

Pe partea cealaltă, Klaus Iohannis ar trebui să știe deja că dacă va câștiga aceste alegeri va avea o responsabilitate uriașă. În primul rând ar câștiga datorită votului dat împotriva PSD-ului. El vine cu un feedback bun de la Sibiu ca primar, dar asta l-ar fi ajutat mai mult ca Prim-Ministru decât ca Președinte. El trebuie să dovedească că nu are nicio legătură cu Traian Băsescu (așa cum s-a spus în anti-campania PSD-ului), că poate fi un Președinte mediator, așa cum a susținut și că nu va închide ochii dacă oamenii din actualul ACL (PNL + PDL) își vor urmări propriile interese. Să nu uite că alături de el sunt foștii oameni ai lui Băsescu, care au condus țara poate în cea mai dificilă perioadă de după '90 și nu au făcut-o deloc bine.

Oricare ar fi viitorul nostru președinte, noi trebuie să credem în democrație, trebuie să sperăm într-o Românie mai bună și trebuie să ne cunoaștem drepturile.

duminică, 2 noiembrie 2014

3 motive pentru care merg astăzi la vot




Mi s-a părut interesantă provocarea lui Moise Guran și voi răspunde la ea și pe blog. Mai jos sunt trei motive pentru care voi merge astăzi și de fiecare dată când mi se va oferi ocazia să votez:

1. Merg la vot pentru că este dreptul meu să decid cine vreau să-mi conducă țara. Dacă nu fac asta ar trebui să stau în casă următorii cinci ani până la viitoarele alegeri.

2. Am doi copii și vreau să lupt pentru a le oferi o perspectivă în această țară. Votul de astăzi este unul din primii pași pe care trebuie să-i fac în acest sens.

3. Chiar dacă nu am încă încredere în niciun candidat din cei 14, consider că cel puțin unul ar putea să aducă o schimbare benefică clasei politice actuale. 

Așa să dea Dumnezeu!